Stiahnite si katalóg v PDF: KATALÓG

KOŇAK (COGNAC)

Čo je koňak (cognac) ?

Koňak (cognac) je najkvalitnejším nápojom svojho druhu a vôbec najznámejším typom brandy na svete. Aby sa destilát mohol nazývať koňak (cognac) musí spĺňať prísne pravidlá, ktoré ustanovuje organizácia BNIC (Bureau National Interprofessionel du Cognac).

Región Cognac

Najdôležitejšie a najzákladnejšie kritérium a zároveň pravidlo je, že vínna réva, z ktorej sa koňak (cognac )vyrába, musí pochádzať z jednej zo šiestich oblastí francúzskeho regiónu Cognac. Vínna pálenka prechádza dvojitou destiláciou a zreje v dubových sudoch z oblasti Limousine alebo Troncais po dobu minimálne 2 rokov. Na výrobu dubových sudov sa používajú stromy staré až 100 rokov. Koňaková oblasť leží asi 100 km juhozápadne od Bordeaux a v roku 1908 ju rozdelili na 6 regiónov.

Mapka oblasti cognac

Odrody a označenie

Najpoužívanejšie odrody vínnej révy na výrobu koňaku sú Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Koňak (cognac) sa vyrába vypálením mladého vína dvojitou destiláciou. Týmto procesom vzniká číra pálenka (eau de vie), ktorá následne zreje v dubových sudoch.

Podľa dĺžky vyzrievania najmladšieho koňaku v zmesi sa rozdeľujú do troch tried:
V.S. – very special, doba zrenia v dubovom sude 2 roky
V.S.O.P – very superior old pale, doba zrenia v dubovom sude minimálne 4 roky
X.O. – extra old, doba zrenia v dubovom sude minimálne 6 rokov
Hors d´Age- ( koňak mimo vek) je zmesou extra starých koňakov, všeobecne sa jedná o veľmi vzácne a drahé koňaky najvyššej kvalitatívnej kategórie.
Podiel odparenej eau de vie počas zrenia v dubovom sude sa nazýva „anjelská daň“.

Ako si koňak (cognac) správne vychutnať

Pravidlá pre konzumáciu koňaku odporúčajú koňak podávať pri izbovej teplote od 17° C do 21° C v pohári na stopke tulipánového tvaru. Nápoj sa nepije hneď, ale zohrieva sa v dlani aby sa aromatické látky z tekutiny uvoľnili. Správna farba kvalitného koňaku je tmavo-jantárová a zátka vo fľaši je z pravého korku.

Koňak, ako tradičný destilát, sa nepije len ako čistý ušľachtilý nápoj. Veľmi často sa objavuje aj ako súčasť miešaných drinkov, do ktorých sa používajú výhradne mladé koňaky s označením V.S. a V.S.O.P. Je to spôsob, ktorým si koňak získal i mladšiu klientelu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Nasledujúce akcie

Kontakt

Morghan spol. s r.o.
Bradáčova 10
Myjava 907 01

Tel.: 034 690 81 81

Otváracie hodiny

Kaviareň a Cocktail Bar

Po-Št: 08:00 - 22:00 hod.
Pi: 08:00 - 02:00 hod.
So: 11:00 - 02:00 hod.
Ne: 11:00 - 22:00 hod.

Cukráreň

Po-Ne: 10:00 - 20:00 hod.
Počet návštev: 222